Intressant om guld


Gult guld

Rent guld ( 24k) har en klart gul färg och är så mjuk att den är svår att använda till smycken. Därför görs en legering (blandning) med andra metaller för att guldet ska vara både hållbart och vackert.

I Sverige är smyckesguld vanligtvis 18 karat, vilket innebär att det är 75% rent guld. De resterande 25% består av  bla koppar, silver,  palladium och genom att skruva på innehållet i legeringen kan man få vitt, gult och roséfärgat guld. 

Vitt guld

Runt 1900 började juvelerare att tillverka smycken i den nya metallen platina (av spanskans platino för ”litet silver”). Men då platinan var och är en dyr metall så lanserades  vitguld runt 1920 som ett billigare allternativ. I Sverige är den vanligaste legeringen 75% guld, 16% palladium samt några % silver och koppar för smidbarhet och hållfasthet. I Sverige slutade man att använda nickel i vitguld omkring 1980 på grund av ökade problem med allergier, men den nya legeringen utan nickel blev dock aningens gråare  än tidigare och därför utvecklade juvelerarna metoden med rodiering. Då sänks smycket ner i ett bad med rodium där elektrisk ström startar en elektrolys och elektroner vandrar över från vätskan till smycket. Smycket får en yta av rodium, vilket har den önskade vita ytan men tyvärr är ganska ömtålig. Därför bör proceduren göras och med ca 1-2 års mellanrum då rodiumytan slits bort vid användning. Annat är det dock med örhängen och hängsmycken som inte slits på samma sätt som en ring.                                                                                                            Nickel används fortfarande i smycken i många andra länder.